Info - Trenere og frivillige
Introduksjon
Denne siden inneholder primært info for trenere, samt noe for foreldrekontakter og dommere.
Først av alt: Vi setter veldig stor pris på at dere har tatt på dere et ansvar som bidrar til å gi barn og unge et bedre håndballtilbud!
Vi har laget denne siden med relevant informasjon slik at dere skal kunne forvalte dette ansvaret på en best mulig måte. Her spiller også kommunikasjon en viktig rolle, så vi ber dere først og fremst om å melde dere inn i relevante Facebook-grupper:
Trenere: Leknes HK - Trenergruppe
Trenere & foreldrekontakter: Lagets Facebook-gruppe (se linker på siden "Våre lag")
Dommere: Sone Lofotens Facebook-gruppe "Dommere"
Krav og forventninger til trenere
Vær en god rollemodell!
Som trener er du en rollemodell for barn og unge. Det er et ansvar i seg selv, og krever at du må tenke gjennom hva du gjør og sier. Har du en dårlig dag, skjul det til treningen er over. Ikke bann, ikke snakk stygt om andre, aldri klag på dommeren. Bruker du snus, så skjul det i hvert fall så godt du kan (du klarer sikkert å vente til etter treninga/kampen). Vær ditt ansvar bevisst!
Politiattest
Nye trenere skal så snart som mulig fremvise politiattest. Dersom du er ny fra høstsesongen, skal dette være gjort innen 1. oktober. Se hvordan søke på politiattest lenger ned på denne siden
Foreldremøte
Alle lag skal avholde foreldremøte på høsten, helst innen 1. oktober (primært for å sikre at laget har foreldrekontakter), og ellers når situasjonen tilsier det. Representanter fra styret eller SU kan delta om ønskelig/relevant. Les mer om tips til foreldremøter lenger ned på denne siden.
Sportslig plan
Alle trenere skal gjøre seg kjent med innholdet i sportslig plan (finnes under siden "Dokumenter"). Dette er ikke et statisk dokument, og dersom du ønsker å legge til eller endre noe av innholdet, drøft det med øvrige sportslig utvalg og trenere - og eventuelt gjør relevante endringer i planen.
Bruk støttespillerne
Du er først og fremst engasjert av klubben for å være trener. Du har ikke noe eneansvar for reiseplanlegging, konflikthåndtering, sosiale arrangmenter osv. Utstyr, drakter o.l. er heller ikke trenernes ansvar. Å planlegge og gjennomføre treninger og kamper kan være evig nok i en travel hverdag, så for din egen del, bruk sportslig utvalg og foreldrekontaktene aktivt.
Trenerattest
Ta trenerattesten! (Krever innlogging med Idrettens ID - Tar kun ca 20 min.)
På Idrettstingen 2021 ble det bestemt av Trenerattesten blir obligatorisk. Denne tar utgangspunkt i idrettens barnerettigheter, og har som ambisjon å skape en felles grunnforståelse og forventningsavklaring på hva som kreves for å være trener i norsk idrett.
Trenerattesten kommer i to versjoner – én for trenere i barneidretten og én for trenere i ungdomsidretten. Alle som har fullført trenerattesten får automatisk denne kompetanse synlig på sin idretts-CV, og man får tilgang til en ressursside med fagstoff og tips fra noen av Norges beste trenere og utøvere.
.
Kurs og kompetanse
Vi ønsker selvsagt at flest mulig av våre trenere skal ta kurs og øke egen kompetanse innen trenerfaget, samtidig som vi vet og har stor forståelse for at det kan være vanskelig å finne tid til i en travel hverdag. Vi har derfor laget en oversikt over både de enkleste og korteste, samt de mer omfattende kurs man kan ta her, samt andre måter man kan øke egen kompetanse på:
Trenerattesten
Som allerede nevnt under "Krav og forventninger til trenere", ønsker vi at alle våre trenere gjennomfører denne for sin aldersgruppe så snart som mulig. 20-30 minutter bør være godt innenfor det akseptable.
Startpakka - bedre barnehåndball
E-læringskurs for deg som er trener i barneidretten - for aldersgruppa 6-12 år.
Som trenerattesten er dette estimert til ca 20-30 minutter.
Kurset bygger på Norges Håndballforbund sin visjon «Håndball for alle», hvor alle spillere er like mye verdt. Alle skal få et godt håndballtilbud tilpasset behov, modning og ferdigheter, og dette skal være uavhengig av ferdighetsnivå, treningsiver, alder, kjønn og kulturell bakgrunn.
Hva bør jeg kjenne til som trener i barneidretten?
Norges Idrettsforbund har laget en fin oversikt over en rekke punkter som alle trenere innenfor barneidretten bør kjenne til. Artikkelen er ca 5 år gammel, men like relevant i dag: Dette må du vite som ny barneidrettstrener!
Punkt 4 i ovennevnte artikkel omfatter "Idrettens barnerettigheter og bestemmelser", og her bør man spesielt kjenne til
Aktivitetslederkurs
Et grunnleggende 14 timers kurs (kombinert e-læring, teori og praksis) som gir deg kunnskap og trygghet til å drive variert aktivitet for barn under 12 år som utvikler hele barnet (fysisk, motorisk, psykisk og sosialt).
Sjekk med klubben eller søk etter kurs på min idrett for å finne mulige steder/tidspunkt hvor kurset holdes. Meld gjerne uansett din interesse til klubben slik at vi kan få satt opp et lokalt kurs for alle interesserte.
Les mer om aktivitetslederkurs her
Trenerutdanning / Trenerløypa / Trener 1-4
Om Trener 1 fra Idrettsforbundets nettsider:
"Trener 1 er det første nivået i Trenerløypa. Her er det fokus på innlæring og deltakelse. Målgruppen på Trener 1 er nybegynnere i alle aldre og mange særforbund prioriterer her hvordan man kan være en effektiv trener for barn. Trener 1 skal være tilgjengelig for alle som ønsker å starte på en trenerutdannelse, og her legges plattformen for trenerens basiskunnskaper og utøvernes basisferdigheter."
Les mer om Trener 1 kurset på idrettsforbundets sider her, eller om trenerutdanning spesifikt for håndball på håndballforbundets sider her.
NHFs side om "Håndballtrening"
Her finner du blant annet øvelsesbibliotek du kan bruke i treningene, "Målvaktskolen", "Skuddskolen", og mye annen relevant informasjon for deg som trener.
Håndballtrenern.no
"Håndballtreneren er en ressursbank som tar for seg ulike sider ved det å være håndballtrener. Stoffet er i utgangspunktet rettet mot deg som jobber i ungdomshåndballen, men det meste vil forhåpentligvis være relevant uavhengig av hvilket nivå og hvilken aldersgruppe du er trener for."
Gå til håndballtrenern.no
Annen kompetanseheving
Start enkelt. Bruk de ressursene du har rundt deg, med sportslig utvalg og de andre trenerne i klubben. Observer gjerne andre lags treninger og drøft gjennomføring med deres trenere. Se tips til treningsplaner og øvelser i Learn Handball appen, og bruk informasjonen du finner på idrettsforbundets og håndballforbundets nettsider. Lykke til!
Min Håndball
"Min Håndball" appen er beskrevet nærmere på siden Nyttig Info: "For spillere og foreldre". Som trener/dommer har du flere muligheter:
Dersom du er pålogget med din Min idrett-bruker, kan du i tillegg
På spilte kamper der resultatregistrering er tilgjengelig, kan du registrere resultat dersom du er registrert som
Dommer på kampen
Lagleder eller trener på ett av lagene
Leder eller kampansvarlig i tilhørende klubb/gruppe for ett av lagene
Dersom du er registrert som trener/lagleder kan du sende beskjeder til
Spillere som er registrert i spillerstallen
Alle som følger laget (dersom de velger å motta slike meldinger)
LearnHandball
"Learn Handball" er et app-/web-basert verktøy for å sette opp (eller bruke standardiserte) treningsplaner, med bl.a. et stort bibliotek med videosnutter for å illustrere øvelser.
Klubben abonnerer på tjenesten, og mener det er et godt verktøy, spesielt for nye/uerfarne trenere, men det kan også være et nyttig supplement for de mer erfarne av dere.
Beskrivelse fra Learn Handballs egen nettside:
“Learn Handball gir deg ferdige treningsplaner med morsomme og utviklende håndballøvelser. For ekstra inspirasjon har vi et stort øvelsesbibliotek. Alle håndballøvelsene er spilt inn med barn. Appen er utviklet i tett samarbeid med håndballtrenere i verdensklasse, og Norges landslagskaptein Bjarte Myrhol”
Vi håper dere gjør dere kjent med løsningen, og får god nytte av den fremover
Trenger du brukernavn og/eller passord?
Sjekk om en av dine medtrenere allerede har fått påloggingsdetaljer, eller ta kontakt direkte med Lars i styret på Messenger.
Tips til foreldremøter
Husk at du/dere kan be om at en representant fra SU eller styret skal delta i foreldremøte dersom det ønskes av trenere eller foreldre (for generell støtte, avklaringer eller annet).
Forslag til punkter som kan/bør tas opp i foreldremøter:
Status og inntrykk av laget/spillerne
Antall spillere - Sikre og usikre
Ditt/deres inntrykk av laget (sammensveiset, klikkdannelser, utfordringer)
Håndballmessig nivå (gjelder ikke de minste lagene)
Treneren(e)s mål og strategi for sesongen
Håndballmessig - Hvor vil vi? (Bruk gjerne sportslig plan som utgangspunkt)
Sosialt - Hva ønsker man å oppnå?
Både sett opp mot eventuelle sosiale utfordringer i gruppa, men også i lag med lite utfrodringer, å skape en enda mer sammensveiset gjeng ved å arrangere sosiale sammenkomster med f.eks. bowling, middag eller lignende.
Informasjon og kommunikasjonskanaler
Nå inneholder hjemmesiden det meste av informasjon foreldrene trenger, så referer til www.lekneshk.no og "Nyttig info" siden.
Til tross for at det er beskrevet på hjemmesiden kan man likevel også nevne:
Facebook-gruppe for laget
Minidrett (for nye spillere/foreldre) - Meld inn i LHK + Betaling
Forventninger til foreldre
Igjen kan man vise til nettsiden, men presiser gjerne likevel den positive effekten av foreldreengasjement, samt forventninger til noe dugnadsinnsats.
Foreldrevettreglene
Valg av foreldrekontakter
Dette SKAL på plass før foreldremøtet avsluttes
Ha gjerne instruks for foreldrekontakter tilgjengelig i fall det kommer spørsmål om hva dette innebærer.
Politiattest
Alle som har fylt 15 år og som skal utføre oppgaver for Leknes Håndballklubb som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige eller mennesker med utviklingshemming skal ha gyldig politiattest. Krav om politiattest gjelder minimum trenere, men kan også være aktuelt for andre som er gitt et engasjement av klubben, som foreldre som ofte brukes som reiseledere eller lignende. Med mindreårige menes barn og unge under 18 år.
Politiattest-ansvarlig i Leknes Håndballklubb er:
Benedikte Olavsen, Sportslig leder
E-post: bo@lekneshk.no
Telefon: 959 39 163
Slik søker du om politiattest:
Last ned delvis utfylt bekreftelse på PDF fra Leknes Håndballklubb her.
Åpne dokumentet og fyll ut fullt navn (1) og fødselsnummer (2), og føy gjerne til informasjon om lag/alderstrinn eller annen relevant informasjon under beskrivelse av oppgaver (4). Husk å lagre.
Punktene under gjelder om du søker digitalt. Ønsker du å søke per post, les mer her.
Dersom du er under 18 år må søknaden bekreftes fra foresatte. Dersom du søker digitalt, må et eget skjema fylles ut av foresatte i tillegg.
Søknad om politiattest skjer elektronisk ved å logge inn via BankID på https://attest.politiet.no/
Under 'Kategori' skal du velge “Barn og ungdom”
Under “Formål” skal du velge “Trener i idrettslag”.
Ferdig utfylt bekreftelse fra Leknes Håndballklubb skal lastes opp som vedlegg til søknaden.
Politiet sender deg attesten når den er ferdig behandlet. Den sendes ikke til Leknes Håndballklubb.
Du skal vise din politiattest til politiattest-ansvarlig.
Politiattest-ansvarlig og Leknes Håndballklubb skal ikke lagre attesten, men kun få den fremvist til gjennomsyn.
Leknes Håndballklubb ønsker at alle trenere viser politiattest hvert 2. år. Ta gjerne kontakt med politiattest-ansvarlig eller styre/utvalg om du har spørsmål eller trenger hjelp.
Politiattest-ansvarlig i LHK har taushetsplikt overfor uvedkommende i forhold til de opplysninger den får kjennskap til.
Politiattesten inneholder kun opplysninger om personen for tiden er siktet/tiltalt eller tidligere ilagt forelegg/dømt for brudd på bestemmelser i straffeloven om seksualforbrytelser overfor barn. Idrettslaget har ikke anledning til å be personen om å innhente politiattest for andre straffbare forhold.
Innhenting av politiattest er gratis.
Personer som ikke har fremvist politiattest uten merknad, kan ikke settes til å utføre oppgaver som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige eller mennesker med utviklingshemming.
Du kan lese mer om ordningen på:
Med hilsen
Styret i Leknes Håndballklubb
Viktige lenker
Her vil vi legge til linker til viktige nettsteder og dokumenter for trenere. Kom gjerne med tips om det er noe dy synes mangler.
Et veldig viktig tema for alle trenere: Hvordan forebygge og behandle skader.
Spesielt viktig på Skadefri.no: Hjernerystelse
Last ned CRT5 (Concussion Recognition Tool 5). Hjelpemiddel for å påvise hjernerystelse.
Denne skal ALLE lagledere skal ha tilgjengelig på samtlige kamper! Sett dere kjapt inn i hva den inneholder så dere vet hvordan dere skal håndtere en eventuell mistanke om hodeskade.Vi håper jo selvfølgelig at dette ikke skjer, men bedre å være forberedt enn å ikke være det!
Last ned SCAT5 (5. utgave av Sport Concussion Assessment Tool). Hjelpemiddel for å håndtere hjernerystelse hos voksne og ungdom f.o.m. 13 år.
Child SCAT5. Hjelpemiddel for å håndtere hjernerystelse hos barn under 13. år.